Gå direkt till innehåll
Räppevallen vinnare av Växjö kommuns träbyggnadspris

Pressmeddelande -

Räppevallen vinnare av Växjö kommuns träbyggnadspris

En enkel men väl genomtänkt form där träet utnyttjas till max, samt ett vackert möte mellan stad och land – så motiverar Växjö kommun att årets träbyggnadspris delas ut till Räppes nya idrottsanläggning, ritad av Arkitektbolaget.

Byggnadspriset delas ut till en byggherre av kommunen sedan drygt 30 år, för ett projekt som man anser har utvecklat den lokala byggnadstraditionen med stor hänsyn till platsen för bygget. Vöfab tog emot priset som byggherre för anläggningen, medan BRA var byggentreprenör och Arkitektbolaget stod för utformningen.

Andreas Olsson, (C), kommunstyrelsens vice ordförande, kommenterade det vinnande bidraget vid kommunens prisutdelning igår kväll:

– Räppes nya idrottsanläggning tilldelas årets träbyggnadspris för sin enkla men väl genomtänkta form där träet som material utnyttjats till max och skapar en hållbar och funktionell byggnad. Byggnaden är ett vackert möte mellan stad och land, väl anpassad till såväl den yttre som den inre miljön, som bidrar till gemenskap både på och utanför planen.

”Ett stycke vardagsarkitektur”

Johannes Debus, ansvarig arkitekt i uppdraget att rita anläggningen vid Räppevallens fotbollsplaner, var med och tog emot priset.

– Det känns naturligtvis jättekul att det här priset gick till Vöfab för Räppevallen. Det mest glädjande är att ett stycke vardagsarkitektur vann, en byggnad som inte är påkostad men som samlar många människor, både barn och vuxna. Jag känner att vi har bidragit med något till samhället som gynnar många och kan ses av alla, det är fint att uppmärksammas för det, säger Johannes Debus.

Träet sänker klimatavtrycket

Att träet fick en så framträdande roll i projektet bygger till stor del på en ambition att sänka byggnadernas koldioxidavtryck i byggskedet. Arkitektbolaget använde så mycket trä som möjligt inifrån och ut. Utomhus kläs klubbstugan av bred, liggande brädpanel medan innerväggarna är utförda i ren plywood som ger en sund inomhusmiljö och behaglig doft. De fick ersätta traditionellt gips som är mer energikrävande i produktionen och ger större utsläpp.

Kommunens officiella motivering lät så här.

”En vardagsarkitektur och enkel form, men så väl genomtänkt hus både för idrottare och åskådare. Anläggningen nomineras till träbyggnadspriset för att den skapar en attraktiv mötesplats mellan staden, Bäckaslöv och Bredvik.”

Här kan du läsa mer om hur vi tänkte när vi utformade Räppevallen.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Presskontakt

Johannes Debus

Johannes Debus

Arkitekt SAR/MSA 0470-490 81

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige