Gå direkt till innehåll
Nya Räppevallen ger gemenskap på och utanför planen

Nyhet -

Nya Räppevallen ger gemenskap på och utanför planen

När Räppe Goif fick flytta sin verksamhet för att bereda plats för Växjö nya akutsjukhus fick Arkitektbolaget i uppgift att rita den nya anläggningen. Man beslutade sig för att ge klubben ett lyft i både form och funktion och samtidigt rädda frusna fotbollsföräldrar från ruggiga dagar i hejaklacken.

Räppe Goif önskade att inte flytta sin hemmaplan för långt bort och blev glada när kommunen erbjöd en höjdarplats intill den nyupprustade badlagunen i Norra Bergundasjön. Dessutom blev man lovad nya faciliteter som Arkitektbolaget utsågs att utforma.

Knutpunkt ger samhörighet

– Vår första tanke gick till fotbollsföräldrarna som står intill planen i regn och blåst. Vi ville skapa så mycket yta under tak som möjligt intill planen, där man kan stå och sitta skyddad och titta när barnen spelar. Därför utformade vi en mycket långsmal klubbstuga med ett djupt takutsprång och långa sittbänkar längs väggen, säger Johannes Debus, ansvarig arkitekt på Arkitektbolaget.

Stora panoramafönster gör det möjligt att även se matcherna inifrån byggnaden, medan fönstren på motsatt sida erbjuder utsikt ut över sjön. Byggnaden sammanför klubbstuga, omklädning, förråd och kiosk till en helhet: något som Goif:s klubbordförande Jimmy Stark uppskattar.

– Den blir en knutpunkt för alla lagen, som hjälper oss att bygga ihop föreningen på ett nytt sätt. Det inbjuder till samhörighet när vi kan ha möten med föräldrar samtidigt som lagen passerar för att träna. Det har blivit skitbra faktiskt, säger han.

Lättskött för frivilliga krafter

Jimmy Stark arbetar själv inom fastighetsbranschen och fick vara med och vända och vrida på möjligheter och redan behov från början. Han ser resultatet som en välplanerad, lättillgänglig och lättskött byggnad: viktigt för en förening där mycket bygger på människors frivilliga engagemang. Det rena betonggolvet kommer att hålla över lång tid, medan väggarna i ren plywood ger en sund inomhusmiljö och behaglig doft.

Arkitektbolaget lät en tydlig hållbarhetstanke löpa genom hela projektet.

– Vi har använt så mycket trä som möjligt inifrån och ut för att sänka koldioxidavtrycket. Plywoodväggarna fick ersätta gips som är betydligt mer energikrävande och ger större utsläpp, säger Johannes Debus.

Även det estetiska prioriterades hela vägen in i mål och beslöt tidigt att ta med klubbens emblem redan i arkitektskisserna så att byggnaden inte skulle täckas med slumpmässigt uppsatta klubbskyltar i slutänden. Det som kunde blivit plottrigt i slutänden blev nu smakfullt och integrerat, anser Jimmy Stark.

– Jag tycker att helheten har blivit fantastiskt fin. Huset smälter in i miljön med mjuka, dova färger och den breda, liggande brädpanelen ger en rustik känsla, säger han.

Inspirerar andra klubbar

Tillsammans med landskapsarkitekter från WSP har Arkitektbolaget sett till platsens helhet, exempelvis nyttjade man en befintlig slänt för att bygga läktaren som blev inbäddad i naturen. Resultatet visades upp vid invigningen i slutet av maj och enligt Jimmy Stark fick man ”bara positiva reaktioner”.

– Det är redan många andra föreningar som har hört av sig och frågat vilka som har ritat anläggningen. Smålands Fotbollsförbund kom hit och var väldigt imponerade av planlösningen, de skulle ta med sig många idéer som de tyckte var värdefulla då de ofta får hjälpa föreningar med lokalfrågor. Det känns väldigt roligt, säger Jimmy Stark.

Läs mer om Nya Räppevallen här.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige