Gå direkt till innehåll
Arkitektbolaget och Micropower nominerade till träbyggnadspris

Pressmeddelande -

Arkitektbolaget och Micropower nominerade till träbyggnadspris

Arkitektbolaget och Micropower Group är nominerade till Växjö kommuns träbyggnadspris, en utmärkelse som syftar till att uppmärksamma det hållbara materialet i stadens utveckling. Micropower är nominerade för sin nya batterifabrik som Arkitektbolaget utformat och Arkitektbolaget är även nominerade för sitt mångåriga arbete med träbyggnation. Nomineringarna är ett viktigt kvitto på att företagens samarbete har varit lyckat.

Arkitektbolaget har arbetat med trä som byggnadsmaterial i många år och i motiveringen från kommunen nämns bland annat att företaget är en viktig samhällsaktör som påverkar såväl byggnadsindustri som politiken i strävan mot att skapa hållbara byggnader.

– Vi gillar trä och det har vi alltid gjort. Det är ett hållbart val och vi är både glada och stolta över nomineringen, säger Johannes Debus, ansvarig arkitekt för Micropowers fabrik.

Ett av Arkitektbolagets projekt har varit att utforma Micropowers nya lokaler, batterifabriken som ligger i absolut framkant vad gäller utvecklandet av ny grön teknik. I motiveringen lyfts fram att man har använt träbyggnadstekniken för att manifestera teknologin.

– Det har varit viktigt för oss att skapa mer än bara en fabrik – det här är en milstolpe för oss som företag, säger Torbjörn Gustafsson, VD på Micropower Group.

I de moderna och funktionella lokalerna har träet fått ta plats och materialet genomsyrar såväl interiör som exteriör. Den kringliggande utemiljön är framtagen för att främja den biologiska mångfalden.

– Det är här som vi tar fram och bygger framtidens litiumbatterier och energilösningar till industrin.

Både Arkitektbolaget och Micropower framhåller det ”småländska” som något som genomsyrat arbetet.

– Vi är entreprenörer och det vill vi också förmedla med vår arbetsplats. Småländskt för oss är att slå vakt om det långsiktiga och enkla, att hitta nya lösningar på problem. Som företag hade vi inte funnits utan utmaningen med framtidens energiförsörjning. Tack vare samarbetet har vi kunnat bygga en fabrik som speglar allt detta och det är något vi kan vara stolta över. Samtidigt som det är en fabrik så är det också en arbetsplats att trivas på och det är jätteviktigt för att vi ska kunna rekrytera kompetent personal, säger Torbjörn Gustafsson.

– Det här är något vi har skapat tillsammans och det har varit ett fantastiskt arbete, Micropower har varit lyhörda och öppna med sina önskemål. Utmaningen har varit att skapa rätt ton, att utforma en funktionell fabrik för den moderna industrin där människor samtidigt ska kunna mötas. Byggnaden utstrålar det Småland står för – enkelhet, entreprenörskap och designkänsla. Tillsammans har vi lyckats skapa något unikt, säger Johannes Debus.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Johannes Debus

Johannes Debus

Arkitekt SAR/MSA 0470-490 81
Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Relaterat innehåll

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige