Gå direkt till innehåll
Ola Malm från Arkitektbolaget berättar om Strandsnäckan, ett av Växjös mest prestigefulla träbyggnadsprojekt.
Ola Malm från Arkitektbolaget berättar om Strandsnäckan, ett av Växjös mest prestigefulla träbyggnadsprojekt.

Pressmeddelande -

Växjöpolitiker fick lära sig mer om hållbart byggande

På fredagen bjöd Växjöbaserade Arkitektbolaget in politiker från kommunen till kvarteret Strandsnäckan, ett av Växjös mest prestigfulla träbyggnadsprojekt, för ett samtal om hållbart byggande i en expansiv kommun.

Det var förväntansfulla politiker som samlades vid byggarbetsplatsen vid Växjösjön för en exklusiv guidning av arkitekterna bakom projektet, som tillsammans med Staffan Dahlström, vd på GBJ bygg, visade runt på området. Ola Malm från Arkitektbolaget berättade om processen att bygga i massivträ, klimatfördelarna som finns med att bygga i materialet och hur en kommun kan klara klimatmålen samtidigt som man befinner sig i en expansiv fas.

"Växjö kommun värnar om miljön och det genomsyrar allt arbete som vi gör", berättar Catharina Winberg, ordförande för VKAB, Växjö Kommunföretag AB. "Ett av våra mål är att 50 % av alla nya hus som byggs av kommunkoncernen ska vara byggda i trä år 2020, och det är spännande att få ta del av projekt som detta."

En del av Växjö kommuns träbyggnadsstrategi är att få fler att bygga i trä, och just träbyggande är något som Arkitektbolaget satsat stort på.

"Globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala", säger Eva Haraldsson. "För oss känns det viktigt att visa upp den kunskap som finns här i Växjö. Kommunen arbetar proaktivt och satsar stort på träbyggande, och det finns också ett enormt intresse för träbyggande bland byggherrar, konsulter och entreprenörer. Det är ingen slump av vi finner landets främsta experter inom området här."

Byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson var imponerad av vad han såg. "Det är ett helt fantastiskt projekt och det är otroligt kul att Växjö ligger så i framkant när det gäller träbyggande. Vi är föregångare och jag hoppas att vi också kan få tillverkare av byggelement att se fördelarna med att etablera sig här, med den enorma kunskap som finns i området."

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi har fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten och är en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar. Vår vision är att vara en nyckelspelare i en region som blivit världskänd för spännande och hållbar arkitektur.

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige