Gå direkt till innehåll
Två projekt ritade av Arkitektbolaget prisnominerade

Pressmeddelande -

Två projekt ritade av Arkitektbolaget prisnominerade

Micropower är nominerade till Växjö kommuns byggnadspris 2022 för batterifabriken i Öjaby, samtidigt som Räppe GOIF:s nya fotbollsanläggning är finalist till kommunens träbyggnadspris. De är två exempel på vacker bruksarkitektur ritade av Arkitektbolaget.

Byggnadspriset delas ut till en byggherre av kommunen sedan drygt 30 år, för ett projekt som man anser har utvecklat den lokala byggnadstraditionen med stor hänsyn till platsen för bygget.

Materialkänsla och attraktion

I år är Micropowers batterifabrik en av tre finalister, då kommunen beskriver att byggnaden präglas av goda proportioner, materialkänsla och attraktion. De lyfter särskilt fabrikens låga tak med sedum, rikliga grönskande planteringar som känns vilda och fria, en vacker damm med dagvatten och omsorg som tydligt följs upp interiört.

Motiveringen återger upplevelsen av byggnaden så här: "Välgörande när man i samband med industriexploateringar väljer att arbeta med utformning, platsanpassning och materialval, något som idag är allt för ovanligt. Man känner sig både välkommen och värdefull i denna miljö. Storskaliga volymer är svåra att hantera men här gör man det på ett sätt som är attraktivt och för fler företag att följa.”

Mötesplats för många

Micropowers fabrik vann förra årets träbyggnadspris, som delas ut för att stärka kommunens träbyggnadsstrategi och manifestera Växjö som ledande i landet inom träbyggnation. Även 2022 är en av tre finalister signerade Arkitektbolaget: fotbollsanläggningen Räppevallen vars nya huvudbyggnad låter träet framstå både i utsidornas fasader och insidans rena plywoodväggar.

Kommunen motiverar sitt val så här: ”En vardagsarkitektur och enkel form med väl genomtänkta hus både för idrottande och supportrarna. Anläggningen nomineras till träbyggnadspriset för att den skapar en attraktiv mötesplats mellan staden, Bäckaslöv och Bredvik.”

God arkitektur till rimlig budget

De två nomineringarna glädjer Arkitektbolaget och Johannes Debus, ansvarig arkitekt i båda uppdragen.

”Det är ett stort förtroende vi får från kommunen, en hedrande bekräftelse på att vi gör ett bra jobb. Det känns roligt att båda projekten representerar bruksarkitektur och inga extremt påkostade, lyxiga anläggningar. Många kan rita tjusiga byggnader med en obegränsad budget, men bra arkitektur måste inte kosta skjortan. Det är vi på Arkitektbolaget stolta över att visa. Den fina nomineringen om att Räppe blir en mötesplats för många i samhället värmer lite extra i hjärtat, det är just vad vi vill åstadkomma”, säger Johannes Debus.

Vinnarna av båda priserna utses den 27 oktober. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Johannes Debus

Johannes Debus

Arkitekt SAR/MSA 0470-490 81

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige