Gå direkt till innehåll
Två av fyra nomineringar till småländskt arkitekturpris

Pressmeddelande -

Två av fyra nomineringar till småländskt arkitekturpris

Arkitektbolaget har fått hälften av nomineringarna till Sveriges Arkitekter Jönköping-Kronobergs arkitekturpris 2014–2016. När prisjuryn valt ut de verk som SAJK:s medlemmar nominerat står det klart att Arkitektbolagets bidrag Domkyrkocentrum och PM & Vänner Hotell båda funnit juryns gillande.

Nytänkande i känsligt område – Domkyrkocentrum, Växjö

Nya Domkyrkocentrum ligger i ett av Växjös mest känsliga områden, intill domkyrkan från 1200-talet och Karolinerhuset från 1600-talet, som också skulle integreras.

– Projektet var är mycket komplext, inte minst för att Karolinerhuset inte fick röras. Vi löste det genom att bygga under huset och förena det med den nya byggnaden i ett källarplan, som tack vare den nedsänkta trädgården i stället upplevs som ett entréplan, berättar Johannes Debus, arkitekt SAR/MAR och delägare.

Resultatet blev en modern mötesplats med samlingssalar, kontor och kafeteria. Marken utanför har terrasserats från parknivå via en fruktträdgård, en kryddträdgård och en näckrosdamm och landar slutligen i en piazza med det nya entrétorget. Dessutom skapades Växjös enda gränd, som fått namnet Gymnasiegränd efter Karolinerhusets ursprungliga användning som skola.

Vid val av material var hållbarheten en viktig faktor, vilket resulterade i tegel, Ölandssten och massiv ek. Ambitionen var att bevara så mycket befintlig inredning som möjligt och där ny tillkom användes lokalproducerade möbler.

– För oss på Arkitektbolaget var projektet speciellt för att vi fick ansvaret för helheten – från landskapsarkitektur, till själva huset och ner till minsta lilla inredningsdetalj. Men det bästa är att Domkyrkocentrum nu används så mycket och att folk trivs i det.

Mötesplats av internationell klass – PM & Vänner Hotel, Växjö

När den flerfaldigt prisbelönta restaurangen PM & Vänner skulle utökas med ett eget hotell var ambitionen den högsta och hållbara, naturliga material en självklarhet. 100 ton öländsk kalksten och breda, småländska ekplankor, omsorgsfullt utvalda gick åt. Men för Arkitektbolaget var utmaningen ännu större.

– Det var ett stort logistiskt projekt då flera verksamheter var tvungen att flyttas. Dessutom var inte kvarteret helt och bestod av byggnader av varierande kvalitet, förklarar Johannes Debus.

Exteriören fick extra omsorg för att passa in i omgivningen, skapa ett fint avslut till Teatertorget och en pendang till Växjö gamla teater.

Det färdiga hotellet har 74 rum och sviter fördelade i fem kategorier, och tack vare takterrassen med servering kan även växjöborna njuta av utsikten över domkyrkans spiror och stadens takåsar tillsammans med gastronomi i internationell mästarklass.

Fram till den 12 april kan SAJK:s medlemmar rösta på sitt favoritbidrag. Prisutdelningen kommer ske i samband med SAJKs årsmöte senare under våren 2017.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Relaterat innehåll

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige