Gå direkt till innehåll
Erik Melkersson, Fastighetsbyrån, Stefan Blomkvist, Serneke och Christian Fredriksson, Lågan Fastigheter tar alla var sitt första spadtag i kvarteret Lågan.
Erik Melkersson, Fastighetsbyrån, Stefan Blomkvist, Serneke och Christian Fredriksson, Lågan Fastigheter tar alla var sitt första spadtag i kvarteret Lågan.

Pressmeddelande -

Spaden i jorden – här byggs Växjös nya port till staden.

Nu är arbetet igång med att bygga kvarteret Lågan, som med sitt läge i korsningen Linnégatan – Norrtullsgatan, kommer att utgöra en port till Växjö city.

Initiativtagare till projektet är Christian Fredrikson och Arkitektbolaget ansvarar för utformningen av de nya bostäderna, som också ska bidra till att stärka stadskärnan. Med affärslokaler i markplan längs Linnégatan, kommer kvarteret Lågan att göra staden mer levande.

Mot gatan får husen en återhållsam färgsättning med natursten i bottenvåningen, som kommer att smälta in väl i omgivningen. Mot gården dominerar däremot glada färger och böljande balkonger, som tillsammans med en genomarbetad gårdsplanering bidrar till ett rofyllt inre rum som uppmuntrar till grannsamvaro.

Inredningskoncept har fokus på form, funktion och hållbarhet. De 152 lägenheterna har tidlöst stilsäkra material med vita kök, ljusa trägolv och exklusiva detaljer. Ljuset spelar genomgående en viktig roll. Burspråkens fina fönster, sovrummens franska balkonger och alla lägenheter har en egen större balkong eller uteplats mot gården.

Från trapphusen kommer man rakt ut på de stora takterrasserna, vilket gör dem lättillgängliga för alla boende. Högst upp på taket blir det även en gemensamhetslokal med en härlig vy över innerstaden. Några av lägenheterna byggs i etage och andra får egen takterrass.

– Vi har en vision på Arkitektbolaget. Vi vill bidra till att höja nivån på arkitekturen i Småland. Då är det viktigt att vara med hela vägen, från analys och idé till färdiga handlingar. Så har det varit med kvarteret Lågan. Vi har fått bidra i alla delar med fokus på nytta, hållbarhet och skönhet. Det höjer kvaliteten, säger arkitekt Ola Malm.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige