Gå direkt till innehåll
Småländsk arkitektur bakom global batterifabrik

Pressmeddelande -

Småländsk arkitektur bakom global batterifabrik

När Arkitektbolaget fick uppdraget att rita Micropower Groups nya batterifabrik var företagets ledord; entreprenörskap, kvalitetsmedvetenhet och högt kundfokus något man använde i arbetet att utveckla fabriken.

- Och eftersom företaget har sin bas i Småland är det naturligt att låta träet vara ett karaktärsskapande material, säger Johannes Debus en av de ansvariga arkitekterna.

Micropower Group är en svenskägd koncern med global verksamhet och som har sin bas i Växjö. Micropower producerar och säljer unika lösningar för laddning av batterier och strömförsörjning samt modulära Litiumjonbatterier. Som följd av en stigande efterfråga av litiumjonbatterier från marknaden investerar företaget nu i en helt ny produktionsenhet för litiumjonbatterier i Växjö. Den nya fabriken har en yta på 6800 m2 med möjlighet att expandera ytterligare. Micropower grundades 1984 och har sedan starten präglats av entreprenörskap, kvalitetsmedvetenhet och högt kundfokus. Ledord som vi självklart tog avstamp i när vi tillsammans med Micropower har utvecklat den nya fabriken.

På fastigheten ett stenkast från Växjö flygplats, håller en del för produktion och en del för administration och representation att uppföras av GBJ Bygg. I kontorsdelen där även besökare och kunder välkomnas, samlas kontors-, och omklädningsrum samt matsal runt en ljus atriumgård. Atriet kan även fungera som ett showroom för Micropowers produktpalett. På plan två finns en generös matsal, en naturlig samlingsplats för både medarbetare och besökare.

Materialvalen är kvalitetsmedvetna och effektiva. En massiv synlig limträstomme som ger anläggningen dess välkomnande atmosfär, ett polerat betonggolv och räcken i vitmålad sträckmetall som binder ihop kontorsdelen med produktionen. Förutom i stommen återfinns trä på väggarnas ljuddämpande paneler och även fasaden har fått en dräkt av silikatbehandlade träribbor som med tiden kommer att ge huset en elegant silvergrå lyster.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Johannes Debus

Johannes Debus

Arkitekt SAR/MSA 0470-490 81

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige