Gå direkt till innehåll
Saknar du Ernsts skapartalanger? Ta hjälp av en arkitekt.

Pressmeddelande -

Saknar du Ernsts skapartalanger? Ta hjälp av en arkitekt.

Sommaren är den tid då vi bygger om, bygger till och renoverar som mest. Denna sommaren gör vi det alltmer då planerade resor ställs in. Se upp för klassiska misstag, råder Johannes Debus, arkitekt på Arkitektbolaget i Växjö.

  • Bygg inte det som är mode eller trendigt just nu. Om fem år kanske det inte är så kul med ett badrum i Mexicostil.

Bygghandeln märker inte av någon lågkonjunktur i spåren av coronaviruset. Snarare tvärtom. När många av oss har hemma-jobbat under våren och sommarens utlandssemester blir omöjlig har vi kanske extra lust att ägna hem och sommarstugor lite extra omtanke.

Ofta ägnas sommaren till att bygga om, till eller renovera och denna sommar kanske fler gör det, men fallgroparna är fortfarande desamma.

  • När Sommar med Ernst har dragit igång så kan man nästan följa det han gör i vad som går åt i handeln. Har han byggt något i lärkträ så köper folk lärkträ i massor, säger Johannes Debus.

Johannes menar också att man måste förstå att Ernst Kirchsteiger är en oerhört begåvad människa som är duktig på gestaltning. En begåvning som inte alla har.

  • Dessutom berättar de aldrig i programmen vad allt kostar. Då är det lätt att tro att allt kostar mindre om man gör det själv, men blir det fel kan det kosta mycket mer än om man tar hjälp från början.

Att anlita en arkitekt för ett mindre bygge är relativt ovanligt i Sverige. Och Sverige är ovanligt i det avseendet för i de flesta länder i Europa krävs att man anlitat en arkitekt när man vill bygga något som är bygglovpliktigt. I Sverige ser vi arkitekter som någon man anlitar om man ska bygga stort eller komplicerat.

  • Man kan anlita arkitekter till allt! Möbler, kaffekannor, trädgårdar eller byggnader. Vi hjälper till att hitta bra byggare, kan uppskatta kostnader med mera. Vi älskar att jobba i team som ger en bra helhet. Det behöver inte bara vara att vi ”ritar ett hus”, vi kan helhet och har ett nätverk som vi kan använda oss av, säger Johannes Debus.

På Arkitektbolaget har man omkring 15 privata kunder per år. Ofta handlar det om tillbyggnader av uterum eller en andravåning och ibland ett helt nytt hus. Det är extra roligt att få hjälpa till med ett helt boende eftersom vi får jobba nära familjen, säger Johannes.

Varför tror du att det är så ovanligt att man som privatperson använder sig av en arkitektbyrå i Sverige?

  • Man tror att det blir extra kostnader om man anlitaren arkitekt. Då tänker man inte på att man kan kapa kostnader genom att göra bra val från början eller att värdet ökar på boendet när om- eller tillutbyggnad blir bra. 

Han berättar vidare:

  • Sverige är historiskt ett bondesamhälle. Där var man tvungen att göra allt själv. Och det är i och för sig inte fel. Kanske var det svårare att göra tokigt förr i tiden då alla gjorde på samma sätt. Ville man ha lite extra dekoration på huset så byggde man en veranda med snickarglädje som lades symmetriskt centralt på huset. Hade man lite mer pengar så satte man in glas. Mest med spröjs då det var för dyrt med stora glas. Man hade en eller högst två typer av fasadpanel över hela Sverige och två kulörer: Vit linoljefärg och falurödfärg.

Johannes fortsätter att berätta om att idag har man en uppsjö av material, en uppsjö av inrednings- och hustidningar, tonvis med TV-program där man kan gå helt vilse bland alla val.

  • Det är då vi kan hjälpa till och guida. Allt idag är designat av någon, möbler, bilar och tandborstar. Men gäller det hus så tror man att man kan själv. Det är lite märkligt.

Så vad är de vanligaste misstag man gör när man bygger och renoverar själv?

  • Som sagt, att man bygger det som är mode istället för att bygga det som berättar något om er som bor i huset.
  • Att man bygger, altan eller utekök till exempel, i fel vädersträck.
  • Att man bygger något som man faktiskt inte behöver eller kommer att använda. Väldigt vanligt, väldigt kostsamt, inte hållbart och väldigt onödigt!
  • Att man bygger något som förstör relationen med grannarna.

Bilder är tagna från vårt senaste villaprojekt Villa B i Växjö. Foto Ole Jais, modellfoto Arkitektbolaget.

Ämnen

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Johannes Debus

Johannes Debus

Arkitekt SAR/MSA 0470-490 81

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige