Gå direkt till innehåll
Så blir Växjös nya akutsjukhus

Pressmeddelande -

Så blir Växjös nya akutsjukhus

Arkitektteamet Arkitema & LINK Arkitektur, i samarbete med Arkitektbolaget, har valts ut för gestaltningen av Växjös nya akutsjukhus. I stor konkurrens i ett parallellt uppdrag tilldelades teamet det fortsatta uppdraget tillsammans med Skanska.

- Vi är förstås oerhört glada och stolta att få förtroendet. Inte minst ser teamet fram emot att fortsätta det goda samarbetet med Skanska och Region Kronoberg för att skapa ett framtidssäkrat sjukhus i Småland, säger Urban Blomberg, uppdragansvarig arkitekt på Arkitema.

En förutsättning för det fortsatta uppdraget är ett formellt investeringsbeslut om att bygga ett nytt akutsjukhus som tas vid Region Kronobergs fullmäktigemöte den 2 mars.

Ett sjukhus med respekt för sin omgivning

Stor omsorg har lagts vid att passa in den nya byggnaden i det omgivande kulturlandskapet och låta byggnaden smälta in väl. Inspirationen kommer från den lokala byggnad­straditionen där stora lador, gamla industribyggnader och stadens gamla trähus möter en modern gestaltning. 

Läget intill ån ger en utomhusupplevelse genom ett promenadstråk som bjuder in alla Kronobergare och bidrar till att sudda ut känslan av ett klassiskt sjukhus. I stor utsträckning bevaras naturen i linje med både biologisk mångfald och forskning som visar att utblick, gott dagsljus samt fönster och balkonger som tar in naturen kan bidra till hälsa och läkning.

- Vi har fått en riktigt fin start på projektet och jag gläds åt att arbeta vidare med ett projekt där höga hållbarhetskrav möter god gestaltning för att bilda ett kostnadseffektivt sjukhus med patienten i centrum, säger Anna Espling Rolf, bitr. uppdragsansvarig och ansvarig för sjukhusarkitektur på LINK Arkitektur.

Ett effektivt och patientsäkert sjukhus

Sjukhuset ska vara lättarbetat för personalen, lätt att ta sig till och lättorienterat. Med korta gångavstånd, god överblickbarhet för personalen och separerade flöden får kronobergarna ett effektivt och patientsäkert sjukhus.

Ett sjukhus för framtiden

Vägledande för projektet är höga ambitioner inom hållbarhet, på lång såväl som kort sikt. Fokus har legat på att minska energiförbrukningen och materialens klimatpåverkan samt på att optimera byggnadens utformning. Med framtiden i åtanke, har sjukhuset en robust och rationell struktur som också tål att byggas ut med minimal påverkan på ett sjukhus i drift.

Arkitema & LINK Arkitektur är huvudparter i uppdraget. Arkitektbolaget är samarbetspartner och sitter med i projektgruppen för sjukhuset, bidrar med expertis inom träbyggnation och anpassning av gestaltningen till lokala kulturminnesvärden.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige