Gå direkt till innehåll
Nu byggs Nordens största fabrik i KL-trä

Pressmeddelande -

Nu byggs Nordens största fabrik i KL-trä

När byggbranschen ställs inför tuffare klimatkrav är träet en nyckel till framsteg och nu vill Södra leva som man lär. Den nya fabriken för korslimmat trä blir ett paradexempel för det CO2-snåla byggmaterialet. Arkitektbolaget fick det utmanande uppdraget att utforma en av norra Europas största industribyggnader i KL-trä.

Södras nya fabrik är 20 000 kvm stor, spänner över 270 meters längd och en 52 meter bred hall. Den blir en form av mästarprov för Arkitektbolaget som jobbat med KL-trä under femton år. Nu intar byggnadsmaterialet Sverige på bred front.

Störst i Norden

I Värö i Varberg, intill Södras massabruk och sågverk, ska fabriken producera upp till 100 000 kubikmeter korslimmat trä årligen. Materialet ger helt nya möjligheter till träkonstruktion då paneler kan göras i mycket stora dimensioner. De stabiliserar byggnader i många våningar och ersätter betong i bjälklag och bärande väggar.

Ansvarig arkitekt Ola Malm på Arkitektbolaget har arbetat intensivt under flera år med att utforma fabriken.

– Det har varit ett väldigt roligt och utmanande projekt med de stora spännvidderna och jakten på nya tekniska lösningar, samtidigt som vi vill behålla den arkitektoniska idén. Den här byggnaden blir inte bara en låda som många fabriker utan något man lägger märke till, säger Ola Malm.

Signum för Värö

Fabriken blir det första som möter besökarna på Södras industrianläggning, där man bedriver en helt fossilfri produktion. Södra Building Systems marknadschef Urban Blomster beskriver fabriken som ett sätt att visa att företaget lever som man lär.

– Den här byggnaden berättar att vi är en seriös aktör som tror på KL-trä. Det är en rätt ny produkt i Sverige och marknaden växer något oerhört. Från och med i år måste alla byggnader klimatdeklareras och då får det här materialet en viktig roll. Vårt KL-trä minskar klimatavtrycket med upp till 80% jämfört med en betongstomme och det väcker ett stort intresse, säger Urban Blomster.

Han berättar att Arkitektbolagets långa erfarenhet av träbyggnation var skälet till att de gavs uppdraget att utforma ett signum för Södra i Värö. För Arkitektbolaget blev uppdraget en chans att stretcha möjligheterna med det material som man propagerat för under en längre tid på grund av dess goda egenskaper och låga klimatavtryck.

Vackert ute, behagligt inne

– Fabriken får en träfasad och ett traditionellt sadeltak med stora taksprång som stöds av snedstag på utsidan. Vi har hämtat designen från gamla tiders virkestorkar, säger Ola Malm.

Mycket omsorg har lagts vid att de människor som tillbringar sin arbetsvardag i fabriken ska må bra, med fönster som ger ljus in och sikt ut. Träet ger behagligt inomhusklimat och en ljuddämpad miljö jämfört med betong. Urban Blomster beskriver sin positiva känsla av att kliva in i fabriken:

– Den blir ljus och fräsch, doftar gott och blir en fin arbetsplats för våra medarbetare. Det synliga träet, de rejäla träpelarna och balkarna ger ett mäktigt intryck när man kommer in i produktionen.

Högt besökstryck redan nu

Fabrikens estetiska uttryck är extra viktigt då Södra räknar med besök av många kunder som vill se KL-träets möjligheter med egna ögon. Fabriken får en entrébyggnad med konferensrum där besökarna via ett fönster på andra våningen får panoramautsikt in i tillverkningen.

– Vi har redan nu ett enormt besökstryck från arkitekter och byggherrar. Många vill bygga med det här nya materialet, men de vill veta mer och se produktionen för att förstå möjligheterna. Byggnaden blir ett levande bevis på att det går alldeles utmärkt att bygga med och får våra kunder att våga ta första steget, säger Urban Blomster.

Fabriken står färdig i maj 2022 och börjar leverera i augusti.

Ämnen

Kategorier


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige