Pressmeddelande -
Folkparkens själ lever vidare
Folkets park i Växjö har fått nytt liv genom byggnationen av 250 bostäder i varierande storlekar. Ambitionen för Arkitektbolaget har varit att skapa moderna, stadsnära bostäder och samtidigt försöka återskapa dåtidens känsla av en samlingsplats. Henrik Thorsson flyttade in i en trea på området i januari 2020 och han stortrivs i området.
- Lägenheten har många fördelar, inte minst den rymliga balkongen. Det märks verkligen att man har lagt mycket tanke bakom hur ytorna är planerade.
Husen varierar i höjd och är placerade längs med parkens sluttning för att på så sätt anpassa sig till topografin i området. Lägenheterna har enkla planlösningar med långa siktlinjer genom rummen. Något som är utmärkande är de stora skjutdörrarna som öppnar upp från sovrummen in mot vardagsrummet och köket – en detalj som skapar en upplevelse av generositet och flexibilitet.
-Det blir en öppen planlösning och detaljerna ger lägenheten lite extra ”finess”. Vi är också väldigt förtjusta i förvaringsmöjligheterna, att garderoberna är placerade längs med köket och att det inte finns några synliga i huvudsovrummet.
En tanke med bostadsprojektet har varit att bevara känslan av folkparken som för många Växjöbor var en viktig samlingsplats. Den exteriöra pastellfärgen knyter an till 1950-talet och Henrik Thorsson intygar att det märks vilken tidsålder som de nybyggda lägenheterna anspelar på. Han är själv intresserad av bland annat skandinavisk 60-talsdesign och driver Instagramkontot ”Rotundan3B”, där han gärna visar upp sin lägenhet.
-Man kan kalla det en välutvecklad hobby, säger Henrik som till vardags arbetar med möbler i Lammhult.
Planlösningen, det centrala läget och den prunkande utemiljön är alla anledningar till att Henrik tillsammans med sin sambo stortrivs i lägenheten – en trea på 75 kvadratmeter. Många av träden i området har bevarats, även detta ett led i att behålla den gamla folkparkens själ.
-Det är som att ha en trädgård, en utsikt utan att egentligen ha en utsikt. Det är verkligen inte slumpmässigt utformat, både ute och inne märks det att det ligger mycket tanke bakom.
En av Arkitektbolagets visioner är att ta avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation.
-Vi vill alltid göra både spännande och hållbar arkitektur. Ett attraktivt boende i innerstaden minskar biltrafiken och genom att bibehålla känslan av folkparken ger vi såväl boende som allmänheten möjlighet att njuta av området, säger Ola Malm, ansvarig arkitekt.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.