Gå direkt till innehåll
Fem prisnomineringar till Arkitektbolaget

Pressmeddelande -

Fem prisnomineringar till Arkitektbolaget

Arkitektbolaget har under den senaste tiden uppmärksammats med flera nomineringar för sin arkitektur och för företagets systematiska och mångåriga arbete i träarkitekturens tjänst. I augusti meddelade Växjö kommun att företaget nominerats till 2021 års träbyggnadspris och för alla medarbetare på Arkitektbolaget är uppmärksamheten ett viktigt kvitto.

”Arkitektbolaget har systematiskt och ihärdigt jobbat i många år för det vackra träbyggandet. Att kombinera arkitektonisk kvalité och vackra detaljer med ett tydligt hållbarhetsfokus är deras styrka.” Så lyder en del av motiveringen till Växjö kommuns träbyggnadspris där Arkitektbolaget som företag lyfts.

– Det viktigaste för oss är att skapa hållbara byggnader där människor trivs, att få detta erkännande är ett kvitto på att vi har lyckats. Det känns jätteroligt att vi är med och bidrar till Växjös utveckling, säger Johannes Debus på Arkitektbolaget.

Arkitektbolaget är även nominerade till Växjö kommuns byggnadspris som delats ut årligen sedan 1990 och den här gången är det Kvarteret Folkparken som uppmärksammas. Så sent som i förra veckan meddelade dessutom SAJK, Sveriges Arkitekter Jönköping Kronoberg, att Arkitektbolaget kammar hem deras byggnadspris för Kvarteret Elverket vid Vattentorget – Växjö energis ställverk.

–När vi startade var målet att bli den främsta arkitektbyrån i Kronoberg men nu känner vi att vi vill vidga vyerna – vi vill bli ledande inom träbyggnad nationellt. Det är en stor ära att uppmärksammas lokalt och det motiverar oss till att tänka större.

Växjö kommun lyfter också Arkitektbolaget som en viktig samhällsaktör, som med arkitekturens hjälp påverkar såväl byggindustri som politik. Hållbarhetsperspektivet har genomsyrat verksamheten sedan starten och Johannes Debus är övertygad om att omsorgsfullt utformad arkitektur bidrar till ett mer hållbart samhälle.

–Det ena är det tekniska, vi har alltid har legat i framkant när det gäller att bygga i trä. Genom att bygga hållbart är vi en viktig del av samhällsutvecklingen. Det andra handlar om estetiken och att vi alltid vill bygga funktionella, vackra byggnader. Att skapa arkitektur som består över tid är också en viktig hållbarhetsfaktor. Helt enkelt – snygga hus river man inte.


Prisnomineringarna är:

Växjö kommuns stadsbyggnadspris:

  • Örnen 28, 33, 34 Bostäder i Folkparken

Växjö kommuns träbyggnadspris:

  • Arkitektbolaget
  • Micropowers nya kontor

SAJK Priset (Sveriges Arkitekter Jönköping Kronoberg):

  • Kv. Elverket (Elverket vann priset)
  • Vida huvudkontor

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier


    Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

    Kontakter

    Karin Hård af Segerstad

    Karin Hård af Segerstad

    Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

    Ett innovativt arkitektkontor

    Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

    Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

    För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

    Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

    Arkitektbolaget
    Kronobergsgatan 5
    35233 Växjö
    Sverige