Gå direkt till innehåll
Foto: Patrik Sundström
Foto: Patrik Sundström

Pressmeddelande -

En skånelänga i Småland

Familjen var förtjusta i de skånska gårdshusen med en skyddad innergård. Men i övrigt visste de inte vad de ville ha, bara att det inte skulle vara ett hus i mängden.

- De gav mig väldigt fria händer, vilket är ganska ovanligt men mycket roligt, berättar Johannes Debus arkitekten på Arkitektbolaget i Växjö som står bakom Villa B som den kallas.


Villa B ligger i området Vikaholm i Växjö. Ett relativt nytt stadskvarter med många nybyggda villor från diverse husleverantörer. Men familjen till denna villa kände att de ville ha något annat än vad katalogerna erbjöd. Ett hus som skilde sig från de andra i området, men på ett personligt plan inte genom att vara överdådigt.

- Vi satte oss ner och de berättade om sin förtjusning för de skånska gårdshusen, att de ville ha en offentlig del i huset där de kunde samla familj och vänner och en del som var mer privat och att jag skulle hjälpa till med funktionella idéer, säger Johannes Debus.

Och eftersom familjen inte hade så mycket mer specifika önskningar än så ritade han tre helt olika hus som de fick titta på. Ett av dem är det som idag står på tomten.

Villan omsluter en innergård på tre sidor. Det är sparsamakt med fönster på husets sidor som vetter mot gatan, istället har man valt att ha mycket fönster mot innergården. På så sätt blir villan privat för den som går förbi, men inne öppnar det upp sig.

Villan är byggd med trästomme och fasaden är klädd med kieselbehandlad gran.

- Det är ett hållbart material ur flera aspekter. Dels så är trä det material som vi tror mest på. Det binder koldioxid, det går att få lokalt och så passar det in i vårt landskap. Men sedan blir kieselbehandlad gran väldigt vackert med åren med den silvergråa färg den får, säger Johannes Debus.

Dessutom är gran ett relativt billigt material och eftersom det inte fanns någon jättebudget för bygget så fick Johannes Debus tänka till lite extra för att det skulle bli en villa som passade familjen och som höll sig inom budgetramen.

- Men jag gillar det. Att bygga snyggt när det finns oändliga resurser är inte svårt. Men när man inte har det så utmanas man och det är kul både som arkitekt och för att visa att det behöver inte kosta jättemycket med ett arkitektritat hus.

Själva huset kostade cirka 14 000 kronor per kvadratmeter. Sedan tillkommer det kostnader som garage och trädgård med mera. Och även när det gäller trädgården så har familjen tagit experter till hjälp via trädgårdsarkitekter. Något som Johannes Debus tycker är bra.

- När man jobbar med privatpersoner så kan de väldigt lite kring vad man ska tänka på när man bygger nytt eller bygger om, jämfört med företag. En privatperson kanske bygger ett hus i hela sitt liv, medan företag ofta gör det flera gånger. Därför är det bra när de anlitar experthjälp, säger han.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Johannes Debus

Johannes Debus

Arkitekt SAR/MSA 0470-490 81

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige