Gå direkt till innehåll
Bygglov sökt för Evedals nya omklädningsrum

Pressmeddelande -

Bygglov sökt för Evedals nya omklädningsrum

Bygglovsansökan är inskickad för den nya omklädningsbyggnad som ska göra Evedals strandbad till en fräsch anläggning tillgänglig för alla. Arkitektbolaget har värnat om det kulturhistoriska arvet på platsen som får nya funktioner – men ett utseende som känns igen.

När det populära badområdet ska rustas upp är Växjö Kommuns främsta prioritering en uppfräschning av toaletter och omklädningsrum. Den tidigare byggnaden var uttjänt, möjligheten till renovering utreddes men skicket var för dåligt. Här ville man göra en nysatsning, enligt Jon Malmqvist, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

– Evedal är betydelsefullt av många skäl. Det är en av stadens viktigaste lungor, en mötesplats för Växjöborna men också en destination dit många tar med besökande. Våra nya svenskar har också hittat hit, tar med släktingar och grillar tillsammans. Och så är det en kulturhistorisk plats vi gärna vill vårda.

Utveckling med bevarad själ

Redan på 1700-talet upptäcktes Evedal som en hälsobrunn och har sedan dess varit rekreationsområde med bad, behandlingar och promenadstråk. Den tidigare omklädningsbyggnaden var stöpt i 50-talsmodernistisk stil, något Arkitektbolaget tidigt beslutade att bevara.

– Vi vill inte rucka på platsens själ utan har utformat en paviljong som tar vid i samma anda och passar in med hopptornet som är en symbol för Evedal. Men vi har också utvecklat den vidare. Man kan inte kopiera en äldre byggnad utan måste transformera den till nutida arkitektur, säger Johannes Debus, ansvarig arkitekt på Arkitektbolaget.

Trappa för vy och vila

Som tidigare hyser byggnadens vänstra del kiosk och toaletter, medan den högra delen rymmer omklädningsrum. En nyhet är att den avlånga byggnaden bryts i mitten av en bred trappa gjord för att sitta i.

– De badande kan köpa en glass eller kaffe och fika på trappan med fin utsikt över sjön. Dessutom öppnar trappan upp en naturlig väg till takterrassen, som nu möbleras och blir betydligt mera tillgänglig, säger Johannes Debus.

En annan nyhet är väggpartier av träribbor framför toaletter och omklädningsrum, för att undvika insyn när dörrarna öppnas. Träet passar naturligt in med omgivningen då ribborna inte målas utan stryks med en miljövänlig ytbehandling, som skyddar och bleker träet till en silvergrå nyans.

Service för vinterbadare

Nytt är också att även kallbadare och vinterflanörer får tillgång till service i området, då några toaletter förses med värme och hålls öppna dagtid året om. Planen är att bygget ska påbörjas efter sommaren 2022 och stå färdigt före sommaren 2023.

Thomas Ekelius, förvaltningschef för kultur och fritid i Växjö tror att den planerade byggnaden blir en positiv upplevelse på många plan.

– Jag tycker att resultatet blev precis så bra som vi ville: nytänkande och fräscht men ändå i samklang med historien. Både innehåll och utseende är tilltalande. Området får ett bättre flöde och fogas samman av trappa och takterrass. Jag hoppas att Växjöborna ska känna att byggnaden passar in perfekt i miljön och ger ett lyft åt helheten.

Läs mer om den nya byggnaden i Evedal på Arkitektbolagets hemsida

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget

Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige