Gå direkt till innehåll
Arkitektbolaget vann tävlingen om Sjösås Nya Kyrka

Pressmeddelande -

Arkitektbolaget vann tävlingen om Sjösås Nya Kyrka

Tävlingsjuryn valde enhälligt Arkitektbolagets förslag till att ersätta den nedbrunna kyrkan i Viås. Det blir ett välkomnande kapell med rum för livets många högtider och sinnesstämningar.

Av sex tävlande arkitektkontor fick Arkitektbolaget med stor majoritet flest poäng av Växjö stifts jury. De motiverar sitt val med att platsen välkomnar besökaren, ansluter till den tidigare kyrkans form och bildar en tydlig silhuett i landskapsbilden. Särskilt beröm får anpassningen av material och form till den omgivande miljön, samt byggnadens trähantverk och vackra kyrkorum.

– Det känns jätteroligt. Det är hedrande att få förtroende att utforma en byggnad som ska stå i väldigt lång tid och skapa samhörighet i en bygd. Som arkitekt är det en sällsynt och speciell uppgift att formge ett kyrkorum. Dessutom är det väldigt positivt att man satsar på god arkitektur ute på landsbygden, säger Jonas Linderholm, ansvarig arkitekt på Arkitektbolaget.

Dåtidens arv möter nutidens behov

Efter att den tidigare kyrkan brunnit ned 2022 vill Svenska kyrkan och Sjösås församling anpassa den fina kyrkoplatsen till församlingens nutida behov och samtidigt bevara arvet från förr. Från den stora stenkyrkan med en enda sal har Arkitektbolaget givit kyrkoplatsen en samling av olika rum. I centrum står träkapellet med sin samlingssal för ett 50-tal personer.

– Vi valde den mer intima skalan av ett kapell för att passa dagens kyrkobesökare och bybor. Det kan användas för gudstjänster men också som samlingslokal för bygdemöten, kurser eller konserter: vilka aktiviteter som församlingen önskar. Vår tanke är också att platsen ska bli ett utflyktsmål i sig, säger Jonas Linderholm.

Det nya kapellet låter modern arkitektur möta lokal byggnadstradition. Formen är enkel och detaljerna omsorgsfulla. Byggnaden är helt utförd i trä, från stomme till tak och fasad. Panelen bearbetas till en förfinad karaktär med vackra sammanfogningar av dymlingar i trä. Samlingsrummet får en stämningsfull och flexibel ljusbild med vida utblickar över det småländska landskapet.

Ny silhuett för bygden

Den som öppnar kyrkgrinden passerar under en smäcker klockstapel som står på platsen för det tidigare klocktornet. Innanför väntar en klosterliknande förgård för vigslar och dop under bar himmel. Kapellets väderskyddade pelargång är ytterligare ett rum där besökare kan vistas.

Kapellet och klockstapeln bildar tillsammans en tydlig komposition som syns på långt håll: en ny silhuett i landskapet vid Viås. Kyrkoaltaret placeras på samma plats som i den tidigare kyrkan och kröns av 1400-talskrucifixet som kunde räddas undan branden.

– Det är traumatiskt när en stor byggnad brinner. Den här förändringen blir ett nytt steg framåt, som visar en tro på framtiden. Det finns en fin symbolik i det, säger Jonas Linderholm.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Jonas Linderholm

Jonas Linderholm

Arkitekt SAR/MSA Ledning 0470-490 83

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget

Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige