Gå direkt till innehåll
IV Produkts nya huvudkontor, ritat av Arkitektbolaget
IV Produkts nya huvudkontor, ritat av Arkitektbolaget

Pressmeddelande -

Arkitektbolaget nominerat till byggnadspris för energieffektiva kontors- och industrilokaler

Arkitektbolaget är för tredje året i rad nominerade till Växjö kommuns byggnadspris, den här gången för IV Produkts nya huvudkontor.

Motiveringen från Växjö kommun lyder: En stark och självständig byggnad med en tydlig egen strikt arkitektonisk identitet och med en rationell utmanande form. Byggnaden har en anslående grafisk skärpa men en enkel och oöm utstrålning. En industribyggnad med en värdighet utöver det vanliga. Byggnadskropparna har på ett omsorgsfullt sätt inordnats i industrimiljö och till den ursprungliga huvudbyggnaden.

På Arkitektbolaget är man stolta över nomineringen och berättar att projektet erbjöd spännande utmaningar.

"IV Produkt är en världsledande producent av energibesparande ventilationsaggregat, så självklart skulle den nya huvudbyggnaden uttrycka den hållbarhetsanda som genomsyrar företaget", berättar Johannes Debus, ansvarig arkitekt för projektet. "Energismarta lösningar kan avläsas i hela byggnadens utformning. Exempelvis medger fönstersystemets goda u-värden en friare placering av stora ramlösa glaspartier."

Målet för byggnaden var GreenBuilding, ett certifieringssystem för byggnader som är inriktat på energibesparing och energieffektivisering, något man lyckades åstadkomma. Utöver miljöaspekterna var det en rad andra behov som också skulle tillgodoses.

"Arkitektbolaget fick uppdraget att under fyra års tid rita byggnader med plats för maskiner, kontor- och receptionsytor, ankommande gods och test-lab", berättar Alf och Mattias Sjöberg på IV Produkt. "Lokalerna skulle ha mycket ljusinsläpp, öppna ytor samt en välkomnande entré och innergård. Vi tycker att Arkitektbolaget har lyckats med uppdraget på ett föredömligt sätt och skapat en helhet. Vi är mycket nöjda med resultatet."

Den 27 oktober presenteras vinnaren av 2016 år byggnadspris vid en ceremoni i Växjö kommunhus. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitektbolagets vision är att vara en viktig medspelare i en region känd för sin kreativitet och innovationslusta. Vi vill ta tillvara och renodla det specifikt småländska utan att förlora det nationella och internationella perspektivet. Vi tror nämligen att globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala, i det som är unikt för varje plats och situation. Därför är vi drivande inom träarkitektur i en region som är centrum för landets träindustri. Därför jobbar vi nära våra kunder. Därför är vi alltid engagerade i våra projekt från första skiss till färdig byggnad.

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige