Gå direkt till innehåll
France TV intervjuar Martin Jonasson, en av dem som bor i träkvarteret Strandsnäckan.
France TV intervjuar Martin Jonasson, en av dem som bor i träkvarteret Strandsnäckan.

Blogginlägg -

Träkvarteret nyhet i fransk TV

Kvarteret Strandsnäckan visas i fransk TV som ett exempel på svensk träarkitektur i internationell framkant. En av de statliga kanalerna har skickat ett filmteam till Växjö för att utforska trätrenden och ta reda på hur det är att leva i trähus.

I arbetet med ett reportage om den moderna svenska tekniken för att uppföra större byggnader i trä, fann Frankrikes nationella TV-bolag France TV Arkitektbolaget och tog kontakt för att komma till Växjö och besöka ett av företagets träprojekt.

– Då har de kommit till rätt ställe tänker jag, här i Växjö finns många fina exempel på modern träbyggnad. Vi har kommit långt på den fronten i Sverige och jag tror att det upplevs internationellt som en teknik för framtiden, som fler behöver välja. Sedan är det jätteroligt att de kontaktar just oss. Vi blir jättestolta. Extra kul är att de fokuserar på hur de boende själva upplever sina hem, säger Karin Hård af Segerstad, vd för Arkitektbolaget.

Trä inifrån och ut

Kv Strandsnäckan består av 3-4 våningar höga terrasshus vid Växjösjöns strand. De är byggda med massiv trästomme, har fasad i limträpanel samt väggar och bjälklag i massivträskivor.

Det var där TV-teamet i veckan knackade på för att besöka lägenhetsinnehavaren Martin Jonasson och intervjua honom om för- och nackdelar med livet i trähus. Han beskriver Strandsnäckan som ”en italiensk by vid havet som klättrar uppför slutningarna: en oas som är vår”. Träkonstruktionen påverkade inte valet att köpa bostaden, men han säger sig ha blivit mer och mer intresserad av byggtekniken under resans gång.

– Jag uppskattar verkligen att bo i ett hus som är byggt på det här sättet. Dels känns det bra att det orsakar mindre koldioxidutsläpp och miljöpåverkan hela vägen från bygget, under boendet och ända fram till rivningen. Den processen är jag som boende en del av, säger Martin Jonasson.

”Framtidsinriktat och rätt i tiden”

Han upplever också flera komfortfördelar: ett behagligt inomhusklimat som känns mindre fuktigt än i betongbyggnader och välisolerat från ljud utifrån. Vissa grannar upplever att ljudet färdas mellan våningarna på höjden, men någon fler nackdel kommer han inte på. Terrasserna i trä och utsikten de för med sig är kanske bostädernas främsta förtjänst.

– Från min lägenhet ser jag i flera riktningar bostadsprojekt som håller på att byggas, även de i trä. Vi är omgivna av den här byggtekniken. För Sverige som har en outsinlig tillgång på skog vore det dumt att inte utnyttja den. Det känns framtidsinriktat och rätt i tiden och kanske kan inspirera även ute i Europa, säger Martin Jonasson.

Reportaget sänds inom kort i franska Kanal 2.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget

Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige