Blogginlägg -
Modernistisk höjdare öppnar dörrarna till nyrenoverade studentbostäder
Vårda, bevara och förädla var ledorden när Arkitektbolaget tog Hemsös höghus i centrala Växjö tillbaka till sina ursprungliga glansdagar. På utsidan är den en nypolerad 50-talspärla, på insidan väntar moderna studentbostäder för de unga att flytta in i.
Universitets terminsstart närmar sig och 49 nyrenoverade studentrum står redo för ungdomar att flytta in sina pinaler i Hemsös nätta höghus på Södra Ringvägen. Byggnaden har gått från en sliten och trött 70-åring till ett ljust och modernistiskt utropstecken som väcker nyfikenhet i Växjö.
På insidan har föråldrade studentbostäder med gemensam toalett på korridoren uppdaterats så att varje rum har egen wc/dusch och generösare pentry. En ny, tillgänglig entré med ramp välkomnar fler in i gemenskapen.
Tillbaka till modernismen
Arkitektbolaget fick uppdraget att ge huset en välkommen nystart och antog ledorden ”Vårda, bevara och förädla”. Siktet var inställt att ge huset en stilmässig tidsresa tillbaka till 50-talet då det en gång byggdes.
– Utgångsläget var fint med en stilren modernistisk touch i hela huset, men den förtogs i en mindre smakfull renovering på 80-talet. Vi har velat återskapa ursprungsgestaltningen och hitta en samhörighet med det övriga kvarteret där alla huskroppar är från olika årtionden, säger Kristina Bornholm, ansvarig arkitekt på Arkitektbolaget.
Putsfasaden renoverades och målades om från gul till mjukt, modernistiskt vitt. Klumpiga glaspartier i grova dimensioner som satts in i trapphusen byttes tillbaka till stilrena fönster trogna ursprungsarkitekturen. Originaldetaljer, som ett litet skärmtak ovan entrén, restaurerades och gav huset tillbaka dess ursprungliga form och karaktär.
Komplex omvandling i mål
För Hemsö markerar den lilla skyskrapans nya skepnad slutdestinationen efter en 15 år lång resa då Arkitektbolaget hjälpt dem ta samtliga byggnader i kvarteret Jägaren in i samtiden.
– Nu har vi nått målet. Det här är en komplex fastighet med olika äldre lokaler som idag rymmer flera moderna skolor och kontor. Kvarteret har gått igenom en enorm omvälvning och gått från mycket tomställd yta till i princip helt uthyrd. Vi är nöjda med helheten, det var ett stort jobb men har blivit oerhört bra, säger Bernt Isaksson, teknisk förvaltare på Hemsö.
För Arkitektbolaget har resan varit både utmanande och utvecklande, då kraven på skollokaler hela tiden höjs och kräver kunskap och nya anpassningar.
– Att föra dialog med privata skolaktörer och skapa rum i en äldre byggnad för den moderna skolans behov kräver en annan kreativitet från vår sida än nybyggnation, när vi börjar från ett tomt blad. Det är spännande och lustfyllt att skapa inom snäva ramar. Men också en utmaning att exempelvis hitta ytor till en skolgård med lekplats och idrottsmöjligheter i ett tätbebyggt stadskvarter, säger Kristina Bornholm.
Växjös finaste utsikt?
Kronan på verket är den generösa takterrass som hyrs ut tillsammans med kontoret i husets översta våning. Utsikten spänner över hela Växjösjön och med nya glaspartier och renoverad utsida ser kommande kontorsanställda ut över ett inspirerande panorama när de lyfter blicken. Men förhoppningen är att glädja betydligt fler.
– Nu när huset fått välförtjänt omsorg och en elegant utsida hoppas vi att den blir en omtyckt gestalt för stadsborna att betrakta och njuta av på både nära och långt håll, säger Kristina Bornholm.
Bernt Isaksson är nöjd att kunna stänga böckerna om den långa renoveringsresan i kvarteret Jägaren.
– Jag har känt tryggheten i att Arkitektbolaget i har kunnat vidareutveckla våra lokaler och varit behjälpliga och kunniga i alla skeden. Jag tycker de har lyckats jäkligt bra, rent ut sagt.