Gå direkt till innehåll
Hej Nyanställd! Vi välkomnar Rikard till oss.

Blogginlägg -

Hej Nyanställd! Vi välkomnar Rikard till oss.

Arkitektbolaget fortsätter att växa. Vår senast anlände arkitektkollega är Rikard Olsson, en arkitekt som definierar sig som avsiktlig generalist men definitivt inte minimalist.

Vad gjorde du innan du kom till Arkitektbolaget?

  – Jag har jobbat hela mitt arbetsliv i Göteborg, först åtta år som anställd och sedan drev jag eget företag tillsammans med två andra arkitekter i fem år. När jag flyttade till Växjö fortsatte vi driva företaget i ett par år, men samarbetade en del med Arkitektbolaget. Jag kände att det var ett bra kontor med trevliga människor som gör bra arkitektur. När vi lade ner företaget låg den här möjligheten väldigt nära till hands.

  Vad är det roligaste i ditt jobb?

   – Det sociala. att göra saker tillsammans. Jag går igång på samspelet mellan alla intressenter i ett projekt. Byggherren har ett sätt att se saker, byggaren ett annat perspektiv, arkitekten, ingenjören och brukaren har sina synsätt… Jag gillar att förstå de olika synvinklarna, snarare än att bara tänka att jag ska ta fram en produkt.

   Vad tar du med dig till Arkitektbolaget från åren som egenföretagare?

    – Utöver att sitta och rita och producera handlingar som man gör som anställd måste man vara ännu närmare kunden. Man får vara mer lyhörd, tänka i affärsupplägg, ekonomi och kundvård och hitta fler uppslag för projekt. Det är oerhört viktigt när man driver företag men blir förhoppningsvis en tillgång även här.

    Hur trivs du på nya jobbet?

     – Det är superhärligt, jag är jätteglad att vara här. Framförallt är det kul att ha kollegor i blandade åldrar, det är nytt för mig. Det är givande att jobba med rutinerade människor och lära sig av dem, men också med färska arkitekter som inte har så mycket erfarenhet men tvingar mig att reflektera över ’Varför gör vi så här?* Att ifrågasätta mina käpphästar och rutiner. Det uppskattar jag.

     Har du någon specialitet som arkitekt?

      – Jag har jobbat från större projekt ända ner till inredning och skruv-och-mutter-nivå. Min inställning har alltid varit att jag vill lära mig väldigt mycket, jag vill inte nischa in mig utan jobba i alla skalor. Jag tror att man blir en bättre husarkitekt om man även förstår inredning och vice versa.

      Vad är ditt signum i det du utformar?

       – Jag har blivit väldigt starkt skolad i att arkitektur ska ha karaktär och vara kul. Det får hellre skava lite än vara tråkigt. I alla projekt försöker jag tänka karaktär och detaljrikedom: det ska vara lite härligt och generöst. Jag är ingen minimalist utan tycker att arkitekturen ska bjuda människor på något. Det hoppas jag kommer fram.

       Kategorier

       Regioner

       Kontakter

       Karin Hård af Segerstad

       Karin Hård af Segerstad

       Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

       Ett innovativt arkitektkontor

       Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

       Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

       För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

       Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

       Arkitektbolaget

       Kronobergsgatan 5
       35233 Växjö
       Sverige