Gå direkt till innehåll
Hej nyanställd! Vi presenterar Karin.

Blogginlägg -

Hej nyanställd! Vi presenterar Karin.

Vi säger hej och välkommen (tillbaka) till Karin Wennberg, som jobbar hos oss som arkitekt sedan slutet av sommaren. Hon har ett starkt driv för social hållbarhet och värnar om miljöer där människor trivs.

  • Berätta om din bakgrund?

Jag läste till arkitekt på Lunds tekniska högskola, började på Arkitektbolaget efter examen 2014 och jobbade här i fem år. Men jag bor i Älmhult och pendlingen kändes till slut för lång. Så jag började på Älmhults kommun och arbetade som planarkitekt i drygt tre år med detaljplaner och stadsplanering. Det var både roligt och lärorikt. Men jag ville egentligen inte lämna Arkitektbolaget för jag trivdes väldigt bra med kollegorna och jobbet, så efter pandemin när möjligheten öppnade sig att jobba en hel del hemifrån blev jag jätteglad.

  • Vad är din uppgift på Arkitektbolaget?

Jag är med i två bostadsprojekt just nu, det är väldigt roliga uppdrag. I de tidiga skedena liknar det mitt arbete med att ta fram kommunala visioner i stadsplaneringen, men här får jag vara med hela vägen tills byggnaderna står färdiga. Jag tycker om att följa hela projektet och utgå från människorna som ska bruka eller bo i byggnaden och röra sig i staden. Att ha i bakhuvudet från start: hur ska människor må så bra som möjligt i de här miljöerna?

  • Vilka erfarenheter tar du med dig från kommunen?

Jag har mycket bättre koll på det juridiska idag. Det ger en trygghet när jag ritar och i kommunikationen kring bygglov. Vi utgår från kommunens detaljplaner och jag har fått en större förståelse för hur man kan ha tänkt, hur viktig kunskapsöverföringen från skede till skede är. Att vi verkligen får kommuntjänstemännens tankar med oss så de inte tappas bort efter vägen, för ofta finns en bra tanke i grunden. Då får vi en så bra stadsbebyggelse som möjligt. Helheten är jätteviktig.

  • Hur känner du inför ditt nya jobb?

Jag älskar mitt jobb och känner mig väldigt peppad och positiv! Det roliga här på Arkitektbolaget är att man inte hamnar i ett fack utan får göra många olika saker. Jag uppskattar kreativiteten, att få skapa saker för andra människor och ha kontakt med kunder. Det sociala i jobbet är jättekul.

  • Vad driver dig som arkitekt?

Social hållbarhet är väldigt viktigt för mig, att vi inte bygger segregerade städer. Det ska fungera väl för alla människor där de bor och rör sig i samhället. Att blanda funktioner, upplåtelseformer och olika typer av bostäder är A och O, liksom att det finns en tydlighet i stadsplaneringen och arkitekturen.

Det allra bästa är när jag får utveckla en idé och ser att något kan bli riktigt, riktigt bra – då får jag energi. Det grundläggande för mig är att skapa miljöer där människor trivs, som de vill vistas i och använda.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget

Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige