Gå direkt till innehåll
Hej nyanställd! Lär känna Ylva och David

Blogginlägg -

Hej nyanställd! Lär känna Ylva och David

Varmt välkommen till oss på Arkitektbolaget, byggnadsutformare Ylva Eriksson.

Vad är en byggnadsutformare?
– Det är en treårig utbildning på Linnéuniversitetet som ligger i gränslandet mellan byggnadsingenjör och arkitekt. Hälften är teknik och resten estetik och utformning. En bred utbildning där man kan välja att gå sin egen väg.

Vad driver dig i ditt jobb?
– Att projektera ett hus är som att lägga ett pussel med tusen bitar samtidigt, och hela tiden ändrar de form. Min uppgift är att förverkliga det ansvarig arkitekt och beställare kommit överens om: allt från digitala ritningar till att diskutera material med leverantörer. Jag älskar samspelet, att få allt att stämma så att pusslet går ihop på vackraste och bästa sätt.

Hur trivs du på Arkitektbolaget?
– Jag älskar att jobba här! Dels uppskattar jag fokuset på hållbarhet, att skapa byggnader som håller länge. Det är fantastiskt att arbeta med en grupp människor som vågar och orkar gå den extra milen, ta dialogen med varje beställare och entreprenör och hela tiden ligga i frontlinjen. Och så bryr de sig om medarbetarnas välmående och livskvalitet. Vi jobbar prestigelöst och alla hjälper alla med allt, vi är verkligen ett team.

Vad tar du med dig in som person?
– Jag driver ett kollektivhus där vi vårdar en 130 år gammal byggnad och arbetar mycket med gemensamt ansvar och rättvisa. Vi odlar vår trädgård, återbrukar och tänker på vad vi köper. Det är ett otroligt värdefullt socialt sammanhang. Det har väckt mitt intresse för att skapa socialt hållbara boenden, exempelvis utforma gårdar där människor möts naturligt.

Vad vill du bidra med till Arkitektbolaget?
– Jag hoppas kunna bidra med teknisk kunskap i hållbarhetsarbetet. Mitt examensarbete handlar om livscykelanalys och klimatdeklarationer. Jag är väldigt intresserad av traditionella och hållbara byggnadsmaterial, exempelvis hampafiberisolering, som jag vill visa för mina kollegor. Många material väljs idag på rutin, vi behöver utmana byggarna att göra nya val. 

Varmt välkommen till dig, arkitekt MSA David Fredriksson.

Vad gjorde du innan du kom till Arkitektbolaget?
– Jag pluggade i Danmark, på Arkitektskolen i Århus och innan dess har jag läst hållbar utveckling i Uppsala. Hållbarhetsfrågor och samhällsfrågor i stort har alltid intresserat mig.

Vad fick dig att söka jobbet?
– Jag kände att företaget hade hållbarhetsfokuset jag sökte, men också en väldigt fin och hög nivå på gestaltning och intressanta projekt i större och mindre skala. Jag är precis nyutbildad så det känns kul att ha många varierade uppgifter. Att ta del av olika faser i uppdragen och lära mig yrket mer i praktiken.

Vad tar du med dig från dina utbildningar?
– På arkitektutbildningen i Danmark jobbade vi mycket med att ta fram koncept. I Köpenhamn är arkitekturen urban och cool och andas mycket storstad, medan vi i Århus fokuserade mycket på det jordnära och filosofiska. Upplevelsen av passera genom ett rum eller känna ett material med kropp och sinnen. I Uppsala diskuterade vi samspelet mellan ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Jag lärde mig att vända och vrida på hållbarhetsbegreppet och det tar jag med mig in i arkitektyrket.

Hur är det att jobba på Arkitektbolaget?
– Jag tycker det är en supertrevlig arbetsplats, jag kunde inte vara nöjdare. Företagets värdegrund stämmer överens med min egen och kollegorna är supertrevliga. Det finns policys som förmedlar vikten av prestigelöshet och att ha en arbetsfri fritid. Och så jobbar alla med ett uttalat fokus på hållbarhet och träbyggnation.

Vad vill du bidra med i ditt jobb?
– Jag drivs av att både ta ansvar i den större bilden men också skapa miljöer där människor trivs över tid. Det finns en hållbarhet även i det. Meningsfullhet känns viktigt för mig, jag vill göra skillnad både i det stora och det lilla. Det har jag möjlighet till här.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige