Gå direkt till innehåll
Hej Hållbarhetsansvarig!

Blogginlägg -

Hej Hållbarhetsansvarig!

… Emelie Jensdotter, som arbetar hos oss på Arkitektbolaget och ansvarar för att vi följer den gröna tråden genom varje uppdrag.

Berätta: Varför står hållbarhet i centrum hos Arkitektbolaget?

– Vår inställning är att varje enskilt val gör skillnad. Vi är en del av världen och den befinner sig just nu i en akut klimatkris. Vi tär på jordens resurser som aldrig förr och omger oss med ohälsosamma material och produkter, inte minst i byggnader. Därför har vi alla ett stort ansvar att anta den gemensamma utmaningen att förändra vår värld till en hållbar plats att leva, nu och i framtiden.

Vad är din uppgift som hållbarhetsansvarig?

– Jag leder vårt hållbarhetsarbete, ser till att vi jobbar strukturerat och är de goda guider vi vill vara åt våra beställare i hållbarhetsfrågor. Vi ska jobba enligt vår ISO-certifiering, men också hela tiden utveckla vårt arbete och hitta nya sätt att jobba. Det allra viktigaste är att göra hållbarhet till något lustfyllt och glädjefyllt att arbeta med för mina kollegor och våra beställare.

Vad tände ditt engagemang i den här frågan?

– Jag läste till arkitekt med inriktning på gestaltning för ett hållbart samhälle på Chalmers. Trä är ett fantastiskt material som alltid har intresserat mig så jag gick också en utbildning i möbelsnickeri på Capellagården på Öland. Där landade många av hållbarhetstankarna i mig, att ta tillvara materialen och göra det bästa vi kan av dem. Allt vi gestaltar är ett bruk av våra naturresurser, en miljöbelastning. Att vända på det och se möjligheterna ger energi: jag känner att jag kan göra skillnad.

Varför bör just arkitekter fokusera på hållbarhet?

– Byggbranschen står för en stor del av samhällets utsläpp, avfall och materialanvändning. Där har vi arkitekter en jätteviktig, rolig och spännande uppgift att hitta hållbara lösningar i gestaltningsarbetet. Annars blir hållbarhet lätt något som läggs på lite för sent och då tar vi inte de stora kliven. Det måste vara med från första skissen.

Vad är det viktigaste arkitekter kan göra för en hållbar framtid?

– Energieffektivitet har varit uppe på bordet väldigt länge men det som hamnat på efterkälken är materialen. Vi måste välja dem med omsorg: material som minskar inverkan på vår miljö men också material som håller över tid och kan demonteras och återbrukas. Vi måste tänka igenom hela livscykeln.
En annan viktig sak är att gestalta miljöer som uppmuntrar människor att göra hållbara val, som att göra det lätt att välja cykel framför bil. Det ska vara enkelt att leva ett hållbart liv i byggnaderna som vi gestaltar.

Vad är du mest stolt över i ert arbete med hållbar arkitektur?

– Jag är stolt att kunna säga att vi upprättar ett hållbarhetsprogram och arbetar efter agenda 2030 i varje uppdrag. Det stärker oss. Jag får mycket energi av det, att vi är en liten del av det stora hela som ska vända den här utvecklingen. Det blir så konkret när vi går in i ett uppdrag och kokar ner det: vad kan vi göra här?

Kommer några andra vinster ur att jobba med hållbarhet?

– Jag kan känna att vi som arkitekter alltid har talat oss varma för detaljer och omsorgen kring materialen. Med samhällets gemensamma hållbarhetsfokus i ryggen är det lättare att gå in och tala för bearbetning och omhändertagande av material i vår gestaltning. Den frågan får mer tyngd idag.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Karin Hård af Segerstad

Karin Hård af Segerstad

Presskontakt Arkitekt SAR/MSA VD 0470-490 86

Ett innovativt arkitektkontor

Arkitektbolaget är det småländska arkitektkontoret. Vi arbetar nära våra kunder och bistår fastighetsägare och samhällsbyggare med innovativa lösningar vid nyskapande och förädling av fastigheter.

Med fokus på nyttan, hållbarheten och skönheten är vi en engagerad guide från analys, idé till färdiga handlingar.

För oss betyder småländskt; innovativt, klyftigt och nära. Vi är tillgängliga och engagerade, och arbetar fokuserat tillsammans med våra kunder för att hitta det klyftigaste, mest innovativa svaret på uppdragets fråga.

Vår vision: Tillsammans förändrar vi världen med spännande och hållbar arkitektur.

Arkitektbolaget
Kronobergsgatan 5
35233 Växjö
Sverige